Κατηγορία: Ολυμπιακοί αγώνες και Αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα

Στάδια προετοιμασίας των αθλητών για τους Ολυμπιακούς αγώνες

Οι αθλητές που επιθυμούσαν να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες έπρεπε να περάσουν από ορισμένα στάδια προετοιμασίας, προτού οι ελλανοδίκες επιτρέψουν, τελικά, τη συμμετοχή τους. Σε αυτά περιλαμβάνονταν η προπόνηση που έκαναν στον τόπο καταγωγής τους, η υποχρεωτική μηνιαία προετοιμασία και διαμονή τους στην Ήλιδα, καθώς και οι προκριματικοί αγώνες που έδιναν εκεί, με σκοπό…
Read more

Οι Πανελλήνιοι αγώνες

Οι Ολυμπιακοί αγώνες αποτελούσαν, αναμφίβολα, το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της αρχαιότητας, όχι όμως και το μοναδικό. Πολλοί, μικρότεροι αγώνες, αθλητικοί και μουσικοί, διοργανώνονταν ανά τον ελληνικό κόσμο, προς τιμήν ενός θεού ή ενός νεκρού ήρωα ή ακόμη και του οικιστή μιας πόλης. Αγώνες τελούνταν, επίσης, σε ανάμνηση ηρωικών πράξεων ιστορικών προσώπων που έδωσαν τη ζωή…
Read more

Ο αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα

Ο αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα επηρέασε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, όπως φαίνεται τόσο στην Ολυμπία όσο και στα μεγάλα πανελλήνια ιερά. Μέσα στα ιερά διαμορφώθηκε η αρχαία ελληνική ιστορία, αφού όλες οι εκφάνσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής των αρχαίων Ελλήνων αντικατοπτρίζονται σε αυτά: Η θρησκεία και η λατρεία, η πολιτική…
Read more

Η ιερή εκεχειρία

Η ιερή εκεχειρία υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους θεσμούς που σχετιζόταν με την οργάνωση των Ολυμπιακών και των άλλων πανελλήνιων αγώνων και άσκησε μεγάλη επίδραση στους αρχαίους Έλληνες σε ολόκληρη την περίοδο κατά την οποία εφαρμόστηκε. Η λέξη προέρχεται από το ρήμα “έχω” και το ουσιαστικό “χειρ”, δηλαδή “χέρι” και σημαίνει “συγκρατώ το χέρι μου”.…
Read more

Θεσμοί – Αξιώματα

Οι άρχοντες των αθλητικών αγώνων στην αρχαιότητα ήταν πολλοί και τα καθήκοντά τους κάλυπταν έναν ευρύ τομέα δραστηριοτήτων. Τα στοιχεία που έχουν διασωθεί -κυρίως από τους Ολυμπιακούς αγώνες- είναι πλούσια και προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη συνολική παρουσία τους τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά τη διεξαγωγή των αγώνων. Τα βασικά τους καθήκοντα…
Read more

Αθλοθέτες

Διοργανωτές και συγχρόνως κριτές των Μεγάλων Παναθηναίων. Αποτελούνταν από δέκα μέλη, τα οποία εκπροσωπούσαν τις δέκα Αθηναϊκές φυλές και εκλέγονταν από τη Βουλή των Πεντακοσίων. Η θητεία τους διαρκούσε για μία τετραετία και ξεκινούσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προηγούμενων Παναθηναίων. Οι αθλοθέτες ήταν υπεύθυνοι για την προετοιμασία και την τέλεση της γιορτής, ενώ στα…
Read more

Ελλανοδίκες

Ανώτατοι κριτές και δικαστές στους Ολυμπιακούς αγώνες (), που αρχικά εκλέγονταν από ένα μέλος δύο οικογενειών της Πίσας και της Ήλιδας. Από το 580 π.Χ., το προνόμιο επεκτάθηκε σε όλους τους κατοίκους της Ηλείας, οι οποίοι εκλέγονταν με κλήρο. Το 480 π.Χ., ο αριθμός των ελλανοδικών αυξήθηκε σε εννέα, το 476 π.Χ. σε δέκα, το…
Read more

Νίκη ακονιτί

Κανονισμός που εφαρμοζόταν στα βαρέα αγωνίσματα. Κατά κυριολεξία σημαίνει τη νίκη που πετυχαίνει ο αθλητής χωρίς να σκονιστεί, δηλαδή χωρίς να πέσει στο έδαφος. Ουσιαστικά νίκη ακονιτί κερδιζόταν, όταν ο ένας από τους δύο αθλητές αποσυρόταν από το αγώνισμα, από φόβο για τον αντίπαλό του, ή όταν κάποιος από τους διαγωνιζομένους τιμωρείτο από τους ελλανοδίκες για παραβίαση…
Read more

Η εισαγωγή των Ολυμπιακών αγωνισμάτων

Το πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων δεν περιλάμβανε από την αρχή όλα τα αγωνίσματα. Κατά την πρώτη Ολυμπιάδα, μοναδικό αγώνισμα ήταν ο δρόμος σταδίου, νικητής του οποίου είχε αναδειχθεί ο Ηλείος μάγειρας Κόροιβος. Έπειτα από δεκατρείς Ολυμπιάδες, κατά τις οποίες ο δρόμος σταδίου ήταν το μοναδικό αγώνισμα, προστέθηκαν σταδιακά όλα τα άλλα αθλήματα που στοιχειοθέτησαν το…
Read more

3ος και 4ος αι. μ.Χ. στην Ολυμπία

Καθοριστικό στην ιστορία των αγώνων πρέπει να θεωρηθεί το έτος 212 μ.Χ., όταν με διάταγμα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα, παραχωρήθηκε το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη σε όλους τους υπηκόους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Με το προνόμιο αυτό, κάθε πολίτης της αυτοκρατορίας, ακόμη και αν είχε βαρβαρική καταγωγή, μπορούσε να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς αγώνες, πράγμα που προσέδωσε…
Read more

Μετάβαση στο περιεχόμενο