Κατηγορία: Θεματικές Ενότητες

Τα αγωνίσματα: οπλιτοδρομία

ΟΠΛΙΤΟΔΡΟΜΙΑ Ο οπλίτης δρόμος ήταν δρόμος ταχύτητας κατά τον οποίο οι δρομείς φορώντας κράνος και κνημίδες και κρατώντας ασπίδα έπρεπε να διανύσουν δύο και σπανιότερα τέσσερις φορές το μήκος του απλού σταδίου. Από τον 5ο αι. π.Χ. καταργήθηκαν οι κνημίδες και μετά τον 4ο αι. π.Χ. και το κράνος και οι δρομείς έτρεχαν μόνο με…
Read more

Έκθεση επάθλων του Σπύρου Λούη: “Γέφυρα” αρχαίων – σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Η πραγματοποίηση της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στις 12 Μαρτίου 2020, αποτέλεσε το έναυσμα για μια ενδιαφέρουσα συνέκθεση δυο πολύτιμων αντικειμένων από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Πρόκειται για τα δυο έπαθλα που απονεμήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της  Αθήνας το 1896, στον Σπύρο Λούη πρώτο Ολυμπιονίκη του πρώτου…
Read more

Η Ήλιδα, η Ιερά οδός και η Iερά πομπή.

Η Ήλιδα, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του ομώνυμου κράτους των Ηλείων, υπήρξε η πιστή θεραπαινίδα και ταυτόχρονα περήφανη οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας. Η πόλη γνώρισε ιδιαίτερη ακμή έχοντας υπό την κηδεμονία της το περίλαμπρο Ιερό του Δία της Ολυμπίας στην κοιλάδα του Αλφειού, όταν καθυπόταξε το άλλοτε μυθικό βασίλειο της Πίσας,…
Read more

Τα αγωνίσματα: Αγώνες παίδων, Ιππικοί αγώνες – Αρματοδρομίες, Άλμα, Ακόντιο, Δίσκος, Δρόμος, Παγκράτιο, Πυγμαχία, Πάλη, Πένταθλο, Οπλιτοδρομία.

Η ευρύχωρη, κεντρική αίθουσα του μουσείου που φιλοξένησε επί δεκαετίες τον υπέροχο γλυπτό διάκοσμο του Ναού του Διός, παρουσιάζει τα αγωνίσματα που συνιστούσαν το αθλητικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας. Οι εκθεσιακές υποενότητες αφιερωμένες στα επιμέρους αγωνίσματα διατάσσονται περιμετρικά αλλά και στο κέντρο της αίθουσας, ώστε ο επισκέπτης να έχει μέσω των εκθεμάτων μια…
Read more

Τα ιππικά αγωνίσματα

Οι αρματοδρομίες και τα ιππικά αγωνίσματα διεξάγονταν στον ιππόδρομο, Ο Παυσανίας περιγράφει το πολύπλοκο σύστημα εκκίνησης του ιπποδρόμου της Ολυμπίας. Σύμφωνα μ’ αυτό τα άρματα και τα άλογα έμπαιναν με κλήρωση σε ειδικές θέσεις που σχημάτιζαν ένα τρίγωνο, στη δυτική πλευρά του αγωνιστικού χώρου. Μπροστά από τις θέσεις εκκίνησης ήταν τεντωμένο ένα σκοινί. Ένας μηχανισμός…
Read more

Τα αγωνίσματα: άλμα, ακόντιο, δίσκος

ΤΟ ΑΛΜΑ Το άλμα εις μήκος ήταν ένα από τα πιο επίπονα αθλήματα του πεντάθλου. Δεν είναι γνωστό αν ήταν απλούν, διπλούν ή τριπλούν. Το άθλημα διεξαγόταν, όπως και σήμερα σε σκάμμα που είχε μήκος 50 πόδια και ήταν γεμάτο με μαλακό χώμα για να φαίνεται το αποτύπωμα των ποδιών. Στη μια άκρη του σκάμματος…
Read more

Τα αγωνίσματα: ο δρόμος

Οι αγώνες δρόμου γίνονταν στο στάδιο, έναν ισόπεδο διαμορφωμένο χώρο, το μήκος του οποίου διέφερε από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τον πόδα που χρησιμοποιούσαν ως μονάδα μέτρησης (π.χ. πους Ολυμπίας: 0,32045 – πους Δελφών: 0,296 μ.). Έτσι το στάδιο της Ολυμπίας είχε μήκος 192.28 μ. των Δελφών 177, 5 μ. Την άφεση και το…
Read more

Το ιερό του Ποσειδώνα στον ισθμό της Κορίνθου και τα Ίσθμια

Το ιερό του Ποσειδώνα στην Ισθμία αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα τέλεσης Πανελληνίων Αγώνων. Ο λόγος πρέπει να αναζητηθεί στη γεωγραφική του θέση στο ανατολικό άκρο του Ισθμού, δίπλα στην αρχαία οδό που συνέδεε την Αθήνα με το μεγάλο εμπορικό κέντρο της Κορίνθου. Σύμφωνα με φιλολογική μαρτυρία οι αθλητικοί αγώνες πρέπει να θεσπίστηκαν…
Read more

Η Νεμέα και τα Νέμεα

Τα Νέμεα καθιερώθηκαν ως Πανελλήνιοι Αγώνες το 573 π.Χ. Η τέλεσή τους γινόταν κάθε δύο χρόνια στην Νεμέα που βρίσκεται στα ανατολικά χαμηλά υψώματα των Αρκαδικών ορέων ανάμεσα σε διάφορες φυλετικές ενότητες. Αρχικά ελέγχονταν από τις Κλεωνές και από τέλος του 5ου αι. π.Χ. από το Άργος. Σύμφωνα με τον αρχαιότερο μύθο, η ίδρυσή τους…
Read more

Παναθήναια

Η πιο λαμπρή εκδήλωση της πόλης των Αθηνών ήταν η γιορτή των Παναθηναίων. Πρόκειται για πανάρχαια γιορτή μέσα στην οποία συγχωνεύθηκαν τελετουργίες από διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της πολιούχου θεάς Αθηνάς. Από την εποχή της αναδιοργάνωσης των Παναθηναίων (μέσα του 6ου αι. π.Χ.) τελούνταν δύο διαφορετικές γιορτές: τα Μικρά Παναθήναια, κάθε χρόνο και τα…
Read more

Μετάβαση στο περιεχόμενο