Έκθεση επάθλων του Σπύρου Λούη: “Γέφυρα” αρχαίων – σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Έκθεση επάθλων του Σπύρου Λούη: “Γέφυρα” αρχαίων – σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Η πραγματοποίηση της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στις 12 Μαρτίου 2020, αποτέλεσε το έναυσμα για μια ενδιαφέρουσα συνέκθεση δυο πολύτιμων αντικειμένων από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Πρόκειται για τα δυο έπαθλα που απονεμήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της  Αθήνας το 1896, στον Σπύρο Λούη πρώτο Ολυμπιονίκη του πρώτου Μαραθωνίου δρόμου, το αργυρό κύπελλο Bréal και τον αρχαίο μελανόμορφο σκύφο του Ιωάννη Λάμπρου.

Στον Λούη, εκτός του μεταλλίου της πρώτης Ολυμπιακής νίκης, του τιμητικού διπλώματος, των κλάδων ελιάς από την Ιερά Άλτη της Ολυμπίας και την “ελιά του Πεισιστράτου” στην Αθήνα, απονεμήθηκαν ως έπαθλα δυο κύπελλα.

Το πρώτο, αθλοθετήθηκε για τον νικητή του Μαραθωνίου από τον εμπνευστή του αγωνίσματος, Michel Bréal. Το έπαθλο είχε χαθεί για πολλά χρόνια και αποκτήθηκε το 2012 σε δημοπρασία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ εκτίθεται μόνιμα στο ΚΠΙΣΝ (δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.).

Ο μελανόμορφος σκύφος δωρήθηκε στον Λούη από τον αρχαιοπώλη Ιωάννη Λάμπρο, έπειτα από άδεια του Βασιλιά Γεωργίου. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη του επονομαζόμενου «Σκύφου του Λούη» για να εντοπιστεί τελικά το 2014 από τον αρχαιολόγο Γιώργο Καββαδία στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Münster στη Γερμανία στο οποίο περιήλθε διά αγοράς το 1986.  Η επίσημη διαδικασία της διεκδίκησης και του επαναπατρισμού του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τελεσφόρησε, όταν έπειτα από 5 χρόνια το Πανεπιστήμιο του Münster ως αναγνώριση της ιδιαίτερης σημασίας που έχει το αγγείο αυτό για τη χώρα, συμφώνησε στο αίτημα οριστικής επιστροφής του στην Ελλάδα. Το έπαθλο επαναπατρίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 οπότε και οργανώθηκε ειδική τελετή υποδοχής του στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, όπου εξετέθη προσωρινά (δείτε τις λεπτομέρειες εδώ.)

Ο μελανόμορφος σκύφος του Λούη

Η έκθεση ‘…μέγιστα γέρα πρόκειται δρόμου…” πλαισιώνοντας ως επίσημη εκδήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφ. Α. Ηλείας το παγκοσμίου ενδιαφέροντος γεγονός της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, αφενός τίμησε τη κορυφαία αυτή εκδήλωση,  αφετέρου καλωσόρισε τον μελανόμορφο σκύφο στο τόπο της μόνιμης έκθεσής του, στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα (ΜΙΟΑΑ), στην Ολυμπία.

Με αφορμή τον καθιερωμένο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020 (18 Μαΐου) η οποία εορτάσθηκε ψηφιακά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας εγκαινίασε την ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης με τίτλο “…μέγιστα γέρα πρόκειται δρόμου…” αφιερωμένη στα έπαθλα του Σπύρου Λούη με τον ειδικά σχεδιασμένο ιστότοπο που μπορείτε να επισκεφθείτε εδώ .

Τον Ιούνιο του 2020 το αργυρό κυπέλο Bréal, το οποίο επέστρεψε στον αρχικό χώρο έκθεσής του, αντικαταστάθηκε από το ολόγραμμα του, το οποίο προβάλλεται σε ειδική προθήκη, μια ευγενική παραχώρηση επ’ αόριστον του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο ΥΠ.ΠΟ.Α. και στην Εφ. Α. Ηλείας και έκτοτε εκτίθεται δίπλα στον μελανόμορφο σκύφο.

Η συνέκθεση των επάθλων της νίκης του Σπύρου Λούη στην είσοδο του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας με πυλώνες τα δυο έργα,  λειτουργεί ως συμβολική γέφυρα που συνδέει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαιότητας με τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της εποχής μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο